Zwangerschap

Troebele urine tijdens de zwangerschap kan duiden op blaasontsteking

Tijdens de zwangerschap kan een blaasontsteking eerder ontstaan dan normaal. Dit verandert ook je urine in troebele urine. Klachten zoals zo als het gevoel telkens te moeten plassen en/of pijn bij het plassen hoeven niet altijd voor te komen. Tijdens de zwangerschap kunnen naast troebele urine ook pijn in de onderbuik en regelmatig harde buiken een teken zijn dat er een blaasontsteking gaande is.

Als je dat al niet doet is het een idee om meer te gaan drinken, de kans is groter dat je een blaasontsteking voorkomt. Het kan ook zijn dat de urine niet zuur genoeg is. Dan komt er ook meer neerslag in de urine. Niets ernstigs maar de kans op blaasontsteking is dan groter. Urine kan zuurder gemaakt worden met cranberry tabletten. Dit zou dan gelijk de kans op een blaasontsteking verkleinen.



Zwangerschap testen troebele urine met witte vlokken

Als je een zwangerschap test wilt doen kan het voorkomen dat er in de opgevangen troebele urine witte vlokken zweven. Als je deze urine in een glas zou doen lijkt het net of er een laag suiker op de bodem ligt. Deze urine kan tijdens je zwangerschap ook donkerder zijn.

Troebele urine testen met een urinestick

Tijdens je zwangerschap kun je ook troebele urine zien niet alleen met witte vlokken maar ook slijm. Witte vlokken zijn eiwitten die niet goed zijn omgezet in de nieren. Als je vaak naar de wc moet is het beste om langs je huisarts te gaan voor een simpele dip-stick. Deze urinestick wordt in de urine gedoopt en binnen een minuut kunnen de onderstaande waarden worden gelezen:

  • pH
  • glucose
  • ketonen
  • leuco’s
  • nitriet
  • proteïne
  • ery’s

Zwangerschap en Pre-eclampsie (Toxicose)

Tijdens de zwangerschap gebeurt er veel in het lichaam.  Het kan zijn dat je de onderstaande klachten krijgt.

  • Handen en enkels zwellen op. Soms heb je ook een opgezwollen gezicht (oedeem);
  • Rechts onderaan de ribben ontstaat er pijn;
  • Tintelingen in je vingers voelen;
  • Sterretjes of lichtflitsen zien;
  • Het krijgen van een pijnlijk gespannen gevoel in de buik.
zwangerschap

zwangerschap

 

Heb je naast de bovengenoemde klachten nog last van een te hoge bloeddruk en van een hoeveelheid eiwitten in je urine dan is het  verstandig je verloskundige, huisarts of gynaecoloog te raadplegen. Het kan zijn dat je de diagnose Zwangerschapsvergiftiging krijgt. Deze vergiftiging wordt ook wel Pre-eclampsie (Toxicose) genoemd.




Urineverlies tijdens de zwangerschap

Hoewel er niet veel over wordt gesproken of geschreven kan het zomaar zijn dat je ervaart tijdens de zwangerschap wat urine te verliezen. Zeker niet iets om zorgen over te maken, het komt meer voor dan je denkt. Ben je bevallen ben je er snel vanaf. Uit onderzoeken blijkt dat het bij 20% van de jonge moeders iets langer duurt voordat de klachten over zijn.

Troebele urine versus vruchtwater

Mochten aan het eind van je zwangerschap de vliezen breken of er ontstaat een klein scheurtje in de vliezen kan het voorkomen dat vruchtwater zich heeft vermengd met urine. Het verschil tussen urine en vruchtwater is heel lastig te zien. Het beste is dan om wat urine proberen op te vangen in een potje. Deze urine moet natuurlijk onderzocht worden door een deskundige. Wat je wel kunt proberen is zelf te ruiken aan de urine. De geur van vruchtwater is meestal aan de zoete kant en troebel in de vorm van melkachtig tot troebel. Er kunnen ook witte vlokjes in zitten.



Troebele urine goed uit plassen tijdens de zwangerschap

Bij troebele urine als eerste een paar glazen water drinken per dag. Let erop dat je goed rechtop op de wc gaat zitten. Beide voeten plat op de grond zetten. Dat is een goede lichaamshouding om goed uit te plassen. Laat vervolgens de urine lopen en probeer niet mee te helpen door de urine eruit te persen. Dat schijnt schadelijk te zijn. Ben je klaar met plassen kantel dan je bekken zodat het laatste beetje urine er ook uit loopt. Kantel ongeveer 5 tot 10 keer. Als laatste kun je nog de bekkenbodem heel krachtig aanspannen om je urinebuis af te sluiten. Goed uit plassen is belangrijk tijdens je zwangerschap want een restje achtergebleven troebele urine kan leiden tot nieuwe blaasontstekingen. Probeer dit bij elk toiletbezoek te doen.

Troebele Urine fosforzuur 

Tijdens je zwangerschap kun je ook troebele urine krijgen aan het eind van de dag. De oorzaken kunnen zijn veel gegeten of te weinig gedronken. Als je weinig drinkt is de concentratie HCG hoger. Een handige tip is om te checken of er fosfor in je urine zit is om de urine op te vangen en beetje azijn in je urine te doen. Vaak wordt de urine dan helder.

Urine zelftest bestellen.

Troebele urine